Koken met insecten

 

 

 

Koken met insecten is duurzaam maar ook erg lekker.

Insecten zijn nog niet echt populair in Nederland, of daarbuiten.

Veel mensen vinden het idee van insecten eten vies,

of weten niet waar ze moeten beginnen.

De verwachting is dat insecten in 2019 een stuk populairder worden.

Duurzaamheid, kooktrends en gezondheid spelen daarbij een grote rol.

 

Het moeilijkste aan insecten eten is je eerste insect te eten.

Als je eenmaal ‘overstag’ bent en je eerste insect hebt gegeten zal je merken dat het helemaal niet vies is.

Duurzaam eten met insecten

Insecten zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens duurzaam.

Vergeleken met koeien, varkens, kippen en andere dieren kost het veel minder energie om een portie insecten op je bord te krijgen.

Insecten kosten (in verhouding) minder voer, minder mest en minder ruimte.

Worden insecten dé oplossing voor de toenemende vraag naar voedsel? De tijd zal het leren…

 

Insecten in normale voeding

Je weet het misschien niet, maar ook in veel normale voeding zitten al insecten verwerkt.

Om te beginnen komen insecten soms per ongeluk in voeding voor.

Dit komt omdat in veel natuurlijke producten kleine insecten leven.

Deze worden natuurlijk schoon worden gemaakt, maar een bepaalde hoeveelheid insecten blijft toegestaan, omdat

het vaak onmogelijk is om ze allemaal te verwijderen.

Deze zijn overigens bijna altijd minuscuul, dus je ziet ze niet zitten. 

Naast dat ze soms per ongeluk in je eten zitten, worden insecten soms ook bewust toegevoegd aan voeding.

Het meest bekende voorbeeld is waarschijnlijk de roze koek, of andere producten met een roze kleur.

Deze worden roze gemaakt met behulp van schildluizen.

Ook wordt een afscheidingsproduct van deze insecten gebruikt als glansmiddel of wax in fruit en andere producten.

Deze ingrediënten staan vaak als E-nummer vermeld op de verpakking. De kleurstof in de roze koek is bijvoorbeeld E-120.

 

Insecten en gezondheid

Insecten zijn te vergelijken met vlees als het gaat om voedingswaarde.

Ze bevatten veel eiwit, maar ook vitamines en mineralen.

Het eiwitgehalte is over het algemeen iets lager dan dat van kip, rund of varken, maar verder zijn insecten een volwaardige vleesvervanger.

Bovendien bevatten de insecten geen antibiotica of groeihormonen, iets dat bij normaal vlees soms een probleem is.

 

Insecten kopen in de winkel

Met de toenemende wereldbevolking en rijkdom in de wereld is er steeds meer vraag naar voeding.

Insecten kunnen een rol spelen bij het vullen van deze vraag.

Het is dan ook niet de vraag of insecten populair worden, maar wanneer ze populair worden.

Vandaag kan je bij de AH al terecht voor “ontbijtgranen” op basis van insecten, of voor een potje Buffalowormen.

En er zijn veel grote webshops waar je goedkoop insecten kunt bestellen om mee te koken. 

 


Roerbakgerecht met meelwormen

 

Ingrediënten:

  • Scheutje sesamolie
  • 200 g meelwormen
  • zakje roerbakgroenten
  • uitje
  • ½ fijngesneden rode peper
  • zout

 

Bereiding:

Verhit de olie, fruit fijngesnipperd uitje en pepertje aan, fruit daarna de meelwormen mee aan. Deze mogen lekker bruin worden.

Voeg daarna op hoog vuur de roerbakgroenten toe en breng op smaak met beetje oestersaus.

Bestrooien met fijn gehakte koriander en serveren met rijst of mihoen.

Bij alle meelwormen recepten is uitgegaan van het gewicht in verse meelwormen en dus niet gevriesdroogd? 

Let op: 150 g verse meelwormen is gelijk aan 50 g gevriesdroogde meelwormen.

Gevriesdroogde meelwormen nemen in volume toe wanneer je ze gaat bereiden.