Checklist hygiëne

 

Persoonlijke hygiëne

 

o Was je handen goed met zeep onder warm stromend water.

   Droog je handen goed af aan een droge, schone doek. Begin dan pas met koken.


o Was je handen ook telkens tussendoor als je eten hebt aangeraakt

   (vooral belangrijk na aanraking rauw vlees of rauwe vis) en

   na elk toiletbezoek.


o Zorg voor korte en schone nagels.


o Verwijder sieraden (ringen, horloges, armbanden)


o Doe lang haar in een staart, steek het op of draag een koksmuts. 


o Draag een schone pleister als je een wondje hebt.


o Draag een (schoon) keukenschort, dan komen er geen vlekken op je kleding.

 

Keukenhygiëne

 

o Zorg voor een schoon werkoppervlak.


o Voorkom kruisbesmetting. Gebruik een aparte plank voor rauw vlees.

   Was de plank en het mes goed af met heet water, een afwasborstel en afwasmiddel.

   Was ook je handen met zeep en warm water.


o Was groente en fruit grondig onder stromend water, zeker als ze rauw gegeten worden.


0 Let op de houdbaarheidsdatum. Gebruik producten met een verlopen TGT-datum (te gebruiken tot) niet meer.

   Bij de meeste producten met een verlopen THT-datum (ten minste houdbaar tot)

   kun je kijken, ruiken en een beetje proeven of het nog goed is. Meer info: www.voedingscentrum.nl/houdbaarheidsdatum


o Bewaar bederfelijke producten in de koelkast en zet deze direct na gebruik terug in de koelkast.


o Houd afval en voedingsmiddelen gescheiden. Ruim afval direct op.


o Sorteer je afval: gft (groenten-, fruit, en tuinafval), pmd (plastic, metaal en drankenkartons),
   papier/karton en restafval.


o Laat je werkplek schoon achter. Maak schoon met heet water en afwasmiddel.

 

Veilig eten

 

o Was je handen goed met zeep onder stromend water voordat je gaat eten.


o Is er eten over?

   Laat kliekjes snel afkoelen, doe ze in goed afsluitbare bakjes en zet in de koelkast of vriezer. 

   Bedenk direct wanneer je het kliekje gaat opeten of een restje (bijv. een stuk bloemkool of paprika dat je over hebt) gaat verwerken.

   Is het ook lekker als lunch of kun je het verwerken tot een nieuw gerecht? 


o Eet kliekjes uit de koelkast binnen 2 dagen op.

   In de vriezer zijn ze 3 maanden houdbaar. 

   Verhit kliekjes en restjes altijd goed na het ontdooien.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb