Kook vooral met plantaardige producten

Kies vooral voor plantaardige producten.

Denk aan recepten met veel groenten, volkoren pasta of zilvervliesrijst en peulvruchten zoals bruine en witte bonen,

kikkererwten en linzen.

Plantaardige producten zijn beter voor de gezondheid én het milieu.

Voor de productie is minder energie, grond en water nodig.

Vlees is heel belastend voor het milieu.

Dieren worden gevoerd en ook dit veevoer moet worden geproduceerd, wat extra energie en grond kost.

Bovendien verspreiden dieren mest en gassen, die de aarde opwarmen.

 

Handige weetjes:

* Koeien en varkens verspreiden veel mest en gassen. Door minder rund- en varkensvlees te eten, verlaag je
   je milieu-impact enorm.


* Vooral bewerkt vlees zoals hamburgers, worst en slavinken – en ook vleeswaren – kun je beter laten staan, deze zijn namelijk
   niet goed voor je gezondheid.


* Vlees kun je prima vervangen door peulvruchten zoals bonen, linzen of kikkererwten, tofu, ongezouten noten of ei.


* Op zoek naar inspiratie voor gerechten zonder vlees? Ga dan naar onze receptensite: www.voedingscentrum.nl/recepten
  Klik op ‘Categorie’ en vink de filter ‘Vegetarisch’ aan.