Koop en kook op maat

Op maat koken is belangrijk voor je gezondheid en het milieu.

Als je precies eet wat je nodig hebt, krijg je ook niet meer calorieën binnen dan nodig en

blijf je makkelijker op gezond gewicht.

Als je de juiste hoeveelheid kookt, blijft er ook niks over en hoef je niks weg te gooien.

Dat is gunstig voor het milieu, want eten wordt dan niet voor niets geproduceerd.

 

Zo kun je slim kopen, koken en bewaren:

 

1. Controleer hoeveel voorraad er nog is. Maak op basis hiervan een boodschappenlijstje.

    Noteer ook de hoeveelheden. Zo koop je precies wat je nodig hebt.

 

2. Kook op maat. Gebruik voor het afmeten van porties een keukenweegschaal of een maatbeker.

 

3. Zorg dat de koelkast op 4 ºC staat. Dat is de ideale koelkasttemperatuur.

    Bacteriën krijgen zo minder kans en eten blijft langer goed.

 

4. Houd de houdbaarheidsdatum in de gaten.

    Producten met een ‘te gebruiken tot’-datum (TGT), zoals vlees en vis, kun je na de datum niet meer veilig eten.

    De meeste producten met een verlopen ‘tenminste houdbaar tot’-datum (THT) wel, zoals melk of yoghurt.

    Kijk, ruik en proef om erachter te komen of je het product nog kunt eten of drinken.

 

5. Ga naar de Bewaarwijzer: www.voedingscentrum.nl/bewaren.

    In deze tool vind je het bewaaradvies van meer dan 2.000 producten en krijg je handige bewaartips.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb