9. Kook energiezuinig

 

Enkele tips op een rij:

 

o Gebruik weinig water als je kookt.

   Een klein laagje van 1-2 cm is voldoende om groente en aardappelen niet droog te laten koken.

   Voor bladgroenten zoals spinazie is zelfs geen water nodig.

   Wanneer je deze groenten in een pan doet met de deksel erop komt er snel vocht uit. Daarin koken is genoeg.

   Bekijk het overzicht met kooktijden voor groenten op: www.voedingscentrum.nl/kooktijd

 

o Doe de deksel op de pan.

   Als je altijd met het deksel op de pan kookt, dan kun je hiermee zo’n 335 kWh per jaar besparen.

   Dat komt overeen met het jaarlijkse energieverbruik van je koelkast of vaatwasser.

 

o De klimaatbelasting van bereidingsmethoden gerangschikt van laag naar hoog is:
   - Onverwarmd
   - Koken/stomen
   - Magnetron
   - Grill
   - Bakken/braden/wokken
   - Oven
   - Frituur